IZA IN MAJA PRVAKINJI TURNIRJA MEVZA

IZA IN MAJA PRVAKINJI TURNIRJA MEVZA

12. 8. 2019

Iza Zbičajnik in Maja Marolt sta se, kot edini predstavnici Slovenije, udeležili srednjeevropskega pokala Mevza v odbojki na mivki do 18 let, ki se je odvijal v Budimpešti.

 Turnirja so se udeležili pari iz Češke, Slovaške, Hrvaške, Cipra, Madžarske in Slovenije. Iza in Maja sta s tekmovanjem v skupini C začeli v soboto ob 9. uri, ko sta v prvem krogu z 2:1 premagali slovaško dvojico. V nadaljevanju sta suvereno odigrali še dve tekmi in z 2:0 premagali najprej še Mažarki in nato še Čehinji in se, kot prvouvrščeni iz skupine C, uvrstili v četrtfinale.

Četrtfinalni boji so se odvijali dan kasneje, v nedeljo. V zelo zahtevnih pogojih za igro sta se najprej pomerili z dvojico s Cipra in brez težav zmagali z 2:0 in se uvrstili v polfinale, kjer ju je čakal obračun s Čehinjama. Po zmagi z  21:17 in 21:18 sta se zasluženo uvrstili v finale, kjer ju je čakala Madžarska dvojica, ki je nekaj dni prej igrala celo v kvalifikacijah one star turnirja FIVB, ki je na istem prizorišču potekal vzporedno.

Da bosta visokorasli Madžarski hud zalogaj za naši dekleti se je vedelo že od samega začetka. Iza in Maja sta v tekmo vstopili sproščeno, saj sta že z uvrstitvijo v finale dosegli velik uspeh. V prvem setu je bil rezultat bolj kot ne izenačen. Nobena od ekip si ni uspela priigrati kakšne občutnejše prednosti. Ob koncu seta pa je športna sreča našima dekletoma žal obrnila hrbet. Madžarki sta zmagali z rezultatom 20:22. Polovico drugega seta sta Madžarki prevladovali na igrišču. Iza in Maja nikakor nista našli recepta za učinkovite zaključke. Ko je pri rezultatu 9:18 že kazalo, da bosta Madžarki gladko zmagali, je Iza malo za šalo in malo zares napovedala največji povratek. Sledilo je nekaj napak nasprotnic, manjša sprememba taktike v napadu, zanesljivi začetni udarci in napadi in naši dekleti sta rezultat znižali na 16:19, nato Madžarki ujeli, prehiteli in ob koncu z zadnjimi atomi moči zmagali z 21:19 in si priborili popravni izpit v tretjem setu.

Tretji set je minil popolnoma v znamenju Slovenk. Madžarki je izguba praktično že dobljenega drugega seta in tekme popolnoma vrgel iz tira. Iza in Maja sta se borili kot levinji in z zanesljivo igro zmagali tretji set s 15:10 in se popolnoma zasluženo veselili osvojenega prvega mesta in naslova srednjeevropskih prvakinj.

Čestitke Izi in Maji in seveda trenerju Goranu Cestniku. Dekleti sta že velikokrat dokazali, da sta iz pravega testa in pravi borki. Odigrati takšno tekmo v takšnih pogojih je resnično vredno vseh čestitk in pohvale.

Copyright © 2018 Etrust d.o.o. Vse pravice pridržane.